Nábytok z exotického dreva

03.05.2013 12:36

Pri výrobe nábytku, alebo interiérového dreveného schodiska je dôležité voliť kvalitné drevo, ktoré bude mať dostatočnú tvrdosť, odolnosť a bude mať aj s pribúdajúcim vekom stále rovnaké vlastnosti. V poslednej dobe sú bežné dreviny nahradzované exotickými drevinami. Je to pre ich väčšiu tvrdosť, nižšia objemové zosychanie či vyššou hustotou.

Obľuba exotického dreva rastie

Predaj dreva v obchodoch naznačuje, že Slováci si exotické dreviny, respektíve nábytok z nich, vyhľadávajú stále častejšie. Zaujímavosťou bezpochyby je, že cena dreva, ktoré pochádza z týchto exotických oblastí, nie je nijako závratne rozdielna od cien duba, buka a iných, pre strednú Európu typických drevín. 

Drevo Hevea a jeho vlastnosti

V posledných rokoch rastie napríklad predaj dreva Hevea. Jedná sa o drevinu, ktorá sa svojím vzhľadom podobá duba. Má však lepšie vlastnosti. Z nich spomeňme napríklad tvrdosť tohto dreva. Hevea má podľa Brinella stupnice tvrdosť 4,2, zatiaľ čo dubové drevo len 3,9. Relatívna tvrdosť je potom na 109 percentách oproti klasickému duba. Lepšie vlastnosti má Hevea tiež v prípade pevnosti v tlaku a v ohybe či vzhľadom k objemovému zosychanie.

Malajský dub sa hodí najmä pre interiéry

Drevo z Hevea sa náramne hodí pre predovšetkým do interiéru. Možno ho využiť pre točité schodisko v dome či pre tvorbu jednotlivých kusov nábytku. Cena dreva je v porovnaní s dubom 2 x lacnejší. Nábytok z dreva Hevea tak rozhodne nie je oproti dubu drahý.

 

 

 

—————

Späť



Kovový nábytok Kovotyp